Een voldaan gevoel….. - Laat je Coachen na KankerLaat je Coachen na Kanker
Teamlid of Leider
Laat je leiden
23 juli 2015
Anouk Chemo 7
Laat ik eens echt persoonlijk worden….
20 augustus 2015
Toon alles

Een voldaan gevoel…..

Doelen Stellen Doelen Halen

Ken je het gevoel dat je aan de dag begint, je agenda is nog niet heel vol, en je denkt dat je vandaag eens lekker op kunt schieten? En dan, voor dat je het weet is je dag om en heb je het gevoel dat je geen meter vooruitgekomen bent. Als dat maar zo nu en dan voor zou komen, zou het niet zo’n probleem zijn.

Takenlijst

Vroeger werkte ik met een takenlijst. En na een, voor mijn gevoel, onproductieve dag nam ik me voor de dag erna consequent met mijn lijstje aan de slag te gaan. Dat werkte…………even dan. Mijn takenlijst kwam nooit af. Er kwamen alleen dingen bij. Om mezelf aan het einde van de dag een goed gevoel te bezorgen, schreef ik ook dingen op het lijstje die ik al gedaan had. Om ze vervolgens af te kunnen vinken. Het bijhouden van mijn takenlijst werd een taak op zich. Een takenlijst kan heel nuttig zijn. Dat je taken die nog gedaan moeten worden opschrijft geeft overzicht en maakt je hoofd vrij om aan nuttigere zaken te besteden.

Prioriteiten stellen

De sleutel van een takenlijst is echter om te prioriteren. En dat laatste wordt meestal vergeten. Het prioriteren zorgt er namelijk voor dat je geen belangrijke taken voor je uitschuift (omdat ze lastig zijn) of dat je makkelijke taken eerst doet (zodat je wat weg kunt strepen). En terwijl deze laatste taken misschien helemaal geen prioriteit hebben. Je kent de prioriteitenmatrix van Eisenhower vast wel. Je kunt deze matrix gebruiken om je taken in te delen. Hieronder heb ik deze nog even als reminder neergezet.

Eisenhouwer prioriteitenmatrix

Met behulp van deze matrix kun je je taken prioriteren en kun je zo bepalen wat je eerst gaat doen. In timemanagement cursussen en dergelijke leer je dit soort dingen meestal.

Je eigen doelen stellen

Maar….. wie bepaalt wat belangrijk is en niet? Of wat dringend is en wat niet? Vaak is het zo dat je omgeving dit bepaalt. Je baas heeft verwachtingen. Je medewerkers hebben verwachtingen. Er is een vergadering die je straks moet voorzitten………. Voor je het weet heb je geen grip meer in wat jij doet op een dag. Hoe kun je nu dan toch zo je dingen doen dat jij regie houdt? Hoe kun jij je taken doen waardoor jij aan het eind van de dag/week/maand met een tevreden gevoel kunt terugkijken. Hoe kun jij aan jouw leidinggevende verkopen dat jij bepaalde beslissingen genomen hebt? Het antwoord hierop is het stellen van doelen. Wanneer jij doelen stelt, voor jezelf en voor het team, ga je hier op sturen. Je kunt je prioritering vertalen naar je doel: brengt deze taak me dichterbij mijn doel (belangrijk) of helemaal niet? (onbelangrijk). Is het een grote stap in de richting van mijn doel of één van mijn doelen (dringend) of helemaal niet (niet dringend). Stel grote doelen over een langere periode. Zorg dat je een uitdaging hebt om naar toe te werken. Wat wil jij met jouw team bereiken dit jaar? Knip daarna het grote doel op in kleinere tussen-doelen. Als je over een jaar Z bereikt wil hebben, dan betekent dit dat je deze maand X moet halen en voor de maanden erop Y enz. Doe dit daarna per week. Zo maak je overzichtelijke doelstellingen die zo groot of zo klein zijn dat ze behapbaar zijn. En misschien doe je dit wel voor bepaalde doelen: omzet of verkoopcijfers. Maar doe je dit ook met andere doelen? Wat wil je met je mensen bereiken als team? Welke persoonlijke ontwikkeling wil je zelf doormaken? Hoe wil je dat jouw team samenwerkt?

Concreet en Meetbaar

Maak je doelen concreet en meetbaar. Voor de ‘zachtere’ doelen heb je hier misschien wat meer creativiteit nodig dan voor cijfers. Bespreek het in jouw team. Hoe maak je meetbaar dat de samenwerking binnen je team verbeterd is bijvoorbeeld. Wat betekent het voor jou en jouw teamleden wanneer het team succesvol is? Waar voldoet het dan aan? Dit proces werkt op meerdere fronten. Je brengt een discussie en denkproces bij jezelf en je teamleden op gang. Het zorgt voor dialoog. Je komt te weten wat jouw mensen echt belangrijk vinden. Communicatie is de sleutel in samenwerking. En aan het einde van de dag kun je je afvragen: welke dingen heb ik vandaag gedaan die mij en ons dichter naar de doelen brengen? Misschien heb je geen taken van je lijst kunnen afvinken, maar kom je wel tot de conclusie dat je stappen gemaakt hebt naar je doelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.