Leiding geven vanuit authenticiteit, of…. - Laat je Coachen na KankerLaat je Coachen na Kanker

Leiding geven vanuit authenticiteit, of….

twijfel
Twijfel omzetten in Succes
8 juli 2015
Teamlid of Leider
Laat je leiden
23 juli 2015
Toon alles

Leiding geven vanuit authenticiteit, of….

Vrouwelijkheid

Leiding geven vanuit authenticiteit, of….

Maar ik kan niet over me heen laten lopen! Dit is vaak één van de eerste reacties die ik hoor wanneer ik vrouwen vertel dat ik vrouwen help dichterbij zichzelf te komen om van daar uit leiding te gaan geven. ‘Ik werk met bijna alleen maar mannen!’ De eerste paar keer dat ik dit hoorde viel ik even stil. Hoe moest ik, aan de vrouw die schijnbaar zelfverzekerd voor mij stond, uitleggen dat haar vertrouwde verdedigingsmechanisme juist dat is wat haar zoveel energie kost. Dat dát het is wat een knagend onzeker gevoel over zichzelf veroorzaakt. Dit is nu exact de reden dat ik me, in coaching, op leidinggevende vrouwen richt. Jaren geleden zou mijn reactie vergelijkbaar geweest zijn: ‘hoezo geeft werken vanuit vrouwelijkheid kracht?’

Leidinggevenden

Hoeveel goede voorbeelden van vrouwelijke leidinggevenden hebben wij? Welke eigenschappen worden door onze omgeving gewaardeerd? Welke eigenschappen worden gestimuleerd door onze leidinggevenden? Doordat wij voornamelijk mannelijke leidinggevenden als voorbeeld hebben, ligt de nadruk ook meer op mannelijke eigenschappen. Op tv zien we vooral mannelijke politici, mannelijke directeuren van grote ondernemingen en vaak is ook de barmhartige Samaritaan een man. Het is dan ook niet vreemd dat vrouwelijkheid of vrouwelijke eigenschappen onderbelicht zijn. Wanneer vrouwen in een typische mannenorganisatie werken, of, zoals bij de meeste bedrijven, in de topfuncties meer mannen vertegenwoordigd zijn, worden vrouwelijke eigenschappen vaak minder belicht. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen zich zelfs mannelijker gaan gedragen. Je hebt als vrouw daardoor òf een man die je leidinggevende is, òf een vrouw die zich aangepast heeft aan haar mannelijke omgeving.

Vrouwelijkheid

En vrouwelijkheid gaat niet alleen over hoge hakken en mantelpakjes. Vrouwelijkheid gaat ook niet over dat je niet mee zou kunnen doen met ‘de grote jongens’. Je kunt heel vrouwelijk zijn in een broekpak en je kunt ook heel vrouwelijk zijn als directeur. Vrouwelijkheid gaat over de geweldige eigenschappen die we meegekregen hebben. Over welke eigenschappen praat ik dan? Vrouwelijke eigenschappen zijn bijvoorbeeld: begripvol, bescheiden, kunnen en willen samenwerken, gevoelig, hartelijk, kwetsbaarheid, nieuwsgierig, sociaal, spontaan, tactvol en zorgzaam. Ik bewonder mensen die rust uitstralen. Zij die mensen met elkaar kunnen verbinden. Die oog hebben voor de mens achter de functionaris. Tactvol zijn. Geduld hebben om de juiste kant af te wachten. En ja, dit zijn toch echte vrouwelijke eigenschappen. En ja, ook mannen hebben vrouwelijke eigenschappen.

Authenticiteit

Wanneer je je als vrouw kunt en durft te verbinden met je authentieke zelf, dan ben je een echte Powervrouw. Je hebt connectie met je gevoel en durft ook gevoelsreacties te geven. Je kent de kracht van rust en je kunt verbindingen leggen tussen mensen. En ook kun je, wanneer het nodig is, van scherpe repliek dienen. Dat klinkt toch niet bepaald dat ik het heb over iemand die over zich heen laat lopen of bezig is met haar positie te verdedigen? Het gaat om je uitgangspunt. Ik ben wie ik ben en ik ben goed genoeg. Dat is authenticiteit. Ik laat niet over me heen lopen. Dat is angst. En wees nou even heel eerlijk, welk uitgangspunt zou jij het liefste nemen? Wil jij je spaarzame energie gebruiken om met je positie bezig te zijn of wil je die energie gebruiken voor de dingen waar jij echt goed in bent en echt succes mee kunt behalen? Ik heb mijn keuze gemaakt. En jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.