Laat je leiden - Laat je Coachen na KankerLaat je Coachen na Kanker
Vrouwelijkheid
Leiding geven vanuit authenticiteit, of….
16 juli 2015
Doelen Stellen Doelen Halen
Een voldaan gevoel…..
6 augustus 2015
Toon alles

Laat je leiden

Teamlid of Leider

Laat je leiden

Hoe goed kun jij je laten leiden? Waarom ik dat vraag? Het meest gehoorde antwoord is: ‘Ik geef veel liever leiding! Dáár ben ik goed in!’ Maar die andere kant zegt juist zo veel over jou. En, nog veel belangrijker, zonder het één kan het ander niet bestaan.

Tegenstellingen

Misschien denk je nu, waar heeft ze het over? Ik heb het over tegenstellingen. Tegenstellingen bestaan omdat ze er beide zijn. Licht tegenover donker, star tegenover meegaand en open tegenover gesloten. Het één kan niet zonder het ander. Wie wel eens wat aan zijn gedrag heeft veranderd kent dat heel goed. Je wilt niet meer het ene, dus doe je het andere. In de loop van tijd kom je tot een balans, ergens middenin. Het mooie is dat je dan beide kanten heel goed kent. En je kunt de beweging maken van de ene naar de andere kant. Je kunt spelen met beide kanten en alles wat er tussenin zit.

Er is geen goed of fout

Wij zijn enorm goed in het zwart-wit denken. Het is of het één of het ander. Het is of goed of fout. Open zijn is goed dus dan is gesloten zijn automatisch fout. Hard zijn is fout, dus dan is zacht zijn goed. Leiderschap is goed, dus leiding ontvangen fout (of minderwaardig)? Maar er is geen goed of fout! Altijd maar open zijn en vertellen wat er op je hart ligt is niet altijd verstandig. Soms kun je beter even je mening voor je houden. Altijd op een zachte manier de zaken aanpakken kan zorgen voor een langdurig traject. Soms moet je even doorpakken en (op een liefdevolle manier) hard zijn. En hoe zit dat nu met leiderschap dan?

Leiderschap

Ook bij leiderschap kan het één niet zonder het ander. Tegenover leiding geven staat leiding ontvangen. Voor goed leiderschap is het noodzakelijk een balans te vinden tussen de beide kanten. Wanneer je goed leider wilt zijn is het ook nodig dat je goed lid kunt zijn van een team of groep. Pas dan kun je goede keuzes maken in hoe je jouw manier van leiderschap inzet.

Lonely at the top

Je begrijpt nu waarom het belangrijk is om ook teamlid te zijn, maar hoe vul je dat nu in de praktijk in? Wanneer je leiding geeft aan een team kun je geen lid zijn van hetzelfde team. Wat wel kan is dat je lid bent van een groter geheel. Bijvoorbeeld wanneer jij een leidinggevende hebt. Je kunt bijvoorbeeld ook lid zijn van een vereniging of vrijwilligerswerk doen.

Loslaten

En ik weet hoe lastig het is om niet het voortouw te willen nemen of zitting te nemen in een bestuur. Het zit namelijk in ons om de leiding te nemen. Alleen het is juist zo belangrijk om de andere kant te ‘oefenen’. Ga maar eens echt lid zijn, laat je maar eens leiden. Wordt niet de trainer of coach bij de hockeyclub van je dochter, ga niet in het bestuur van het lokale asiel, wordt niet de aanvoerder van het voetbalteam. Laat dat nu eens aan anderen over. Doe zeker vrijwilligers werk, ga lekker sporten, doe wat je wilt. Kies de rol van teamlid. Ga bijvoorbeeld broodjes smeren voor het hockeytoernooi, ga katten knuffelen in het asiel of wordt keeper bij je lokale voetbalvereniging.

Steunen en leren

Steun anderen die de leiderschapsrol op zich nemen. Stimuleer mensen, die zo goed de lidmaatschap-kant kennen, nu de leiderschapsrol eens te nemen. Onderzoek wat dit met jou doet en leer hiervan. Kijk ook wat dit met anderen doet. Stimuleer ook anderen om te groeien. Nu ben ik benieuwd of jij beide kanten al bewandelt, èn leider èn lid. Laat me, hieronder in het commentaar veld, weten hoe jij dat doet.

2 Comments

  1. Harold Keldermans schreef:

    Wederom een column die hout snijdt. Ik kan mij als leidinggevende ook helemaal vinden in het soms teamlid zijn en het uitvoerende werk doen (bijv kantinediensten draaien bij de voetbal). En dat inderdaad heel fijn zijn om alleen voor je eigen taak verantwoordelijk te zijn en niet de verantwoordelijkheid te voelen voor het team als geheel.
    Toch als kleine kritische noot ben ik het niet helemaal met je eens. Voor mijzelf zie ik dat als dat ik de aanvoerder ben ven een team. Zo probeer ik ook leiding te geven maar durf ik ook naar voren te stappen, harde en soms zachte beslissingen te nemen en ga ik de verantwoordelijkheid als aanvoerder niet uit de weg. Dus in dit geval wel degelijk leider en teamlid tegelijk.

    • Anouk schreef:

      Beste Harold, dank je wel voor je reactie. Het is een leuke discussie die je aansnijdt. Of je teamleider en teamlid kunt zijn in hetzelfde team. Het klinkt dat jij ook een goed teamlid kunt zijn. In je eigen team heb je als leidinggevende altijd een andere status, of je dit nu leuk vindt of niet. Hier zal je je van bewust moeten zijn. Jouw mening tussen gelijken bijvoorbeeld heeft een andere lading dan wanneer je jouw mening vertelt binnen jouw team.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.