De koers bepalen en de volgende haven bereiken - Laat je Coachen na KankerLaat je Coachen na Kanker

De koers bepalen en de volgende haven bereiken

robot
Leiderschap is mensenwerk
22 juni 2015
twijfel
Twijfel omzetten in Succes
8 juli 2015
Toon alles

De koers bepalen en de volgende haven bereiken

kompas

Gisteren ben ik met mijn partner, Arnoud, gaan zeilen. Het was een heerlijke dag om op het water te zijn. Ik lag in bad nog even de dag door te nemen toen ik bedacht dat samen zeilen ook een mooi synoniem is voor bedrijven en leidinggeven. Ik zal eens uitleggen hoe ik daarbij kom. Op een zeilboot heeft ieder zijn taak, je hebt de kapitein die verantwoordelijk is. Hij bepaalt de koers, hij weet wat moet gebeuren om van het ene punt naar het andere te komen. Hij is verantwoordelijk voor de veiligheid aan boord. Mocht er wat fout gaan moet hij weten wat hij moet doen. Iedereen die aan boord van de zeilboot stapt weet dat hij de kapitein is. Iedereen heeft zijn taak en verantwoordelijkheid en voelt dat ook. Ook al heb je nog nooit gezeild, je weet bij wie je moet zijn als je vragen hebt. En zo klein als de zeilboot ook is, zo bruikbaar is het ook. Het gezegde er is maar 1 kapitein op het schip is niet voor niets. Stel je voor dat er nog iemand op de zeilboot is die zegt waar we naar toe gaan, ik vraag me dan af wat er gebeurt. Komen we dan überhaupt de haven uit? Wat is de richting die we op gaan? Aan wie moet ik vragen wat ik moet doen als ik niet meer weet wat ik moet doen? Ik denk dat we snel met klapperende zeilen ronddobberen op het water of dat er mensen overboord slaan! Hoe is dat op de werkvloer? Is het voor iedereen duidelijk wat zijn taak is? Is degene die de verantwoordelijkheid heeft ook daadwerkelijk ‘kapitein’? Word de koers bepaalt? Weet ook iedereen welke kant we opgaan? Of dobberen we inderdaad met klapperende zeilen rond? Sturing is nodig, iedereen heeft hier behoefte aan. Al is het zelfsturing (persoonlijk leiderschap). Een van de belangrijkste dingen die een leider doet is het bepalen van de richting (doelen) en actie ondernemen om daar te komen (doelen bereiken). Het een is onlosmakelijk met het ander verbonden. Met doelen stellen maar geen actie ondernemen blijf je aan de vergadertafel zitten en met actie nemen zonder doelen stellen ga je het water op maar je bereikt nooit een haven. Hoe zit dat bij jou? Bepaal jij doelen in je dagelijkse leven en onderneem jij acties om die doelen te halen? Wanneer je je einddoel in gedachten neemt kun je de tussenliggende acties gaan beschrijven (kleinere doelen) om je einddoel te gaan halen. Dit kun je voor persoonlijke doelen gebruiken: Bijvoorbeeld wanneer je 10kg wilt afvallen, zal je tussentijdse doelen moeten stellen; 0.5 kg per week afvallen. En acties moeten bepalen om je doelen te bereiken; 3x per week bewegen en gezond eten. Dit is voor doelen in je werk niet anders. Ik ben benieuwd welke doelen en acties jij stelt als leidinggevende voor jezelf en je team, en of je dat al doet. Laat me het weten in het commentaarveld hieronder en als je mijn bericht wilt delen: Graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.